Ruoan säilyvyys
Tutkimuksen aihe oli mielenkiintoinen, koska olemme kiinnostuneita ruoasta ja lisä- ja säilöntäaineet ovat nykyaikana suuri osa päivittäistä ruokavaliotamme. Halusimme kokeilla miten luomutuotteet/kotimaiset (lisä- ja säilöntäaineettomat) eroavat vastaavista normaaleista tuotteista. Kuitenkin siitäkin on paljon puhuttu, kuinka ihmisten tulisi syödä enemmän luomutuotteita ja ns. ”suosia suomalaista”. Halusimme tutkia eri ruoka-aineiden säilyvyyttä. Sen lisäksi tämä on tavallaan jatkoa viime tutkimuksellemme, jossa otimme selvää entisaikojen ruoansäilöntätavoista. Meillä oli tutkimuksessa kaksi vastaavaa tuotetta, suomalainen ja ulkomaalainen (Esp.) tomaatti, tavallista ja luomumaitoa 1 litran tölkki, ja vaaleaa, paloiteltua paahtoleipää kaksi pakettia, toisessa leivässä oli säilöntäaineita, toisessa ei. Tomaattien säilymisessä ei ollut merkittävää eroa, paitsi homeiden värissä. Tavallinen maito säilyi paremmin, kuin luomumaito.
Leivistä lisäaineeton säilyi huomattavasti paremmin, kuin lisäaineellinen.
Havainnoistamme teimme johtopäätöksiä, että lisäaineeton leipä säilyy paremmin,
kuin vastaava ja vastaavissa oloissa säilytetty, lisäaineellinen leipä. Vaikka lisäaineettomassa leivässä parasta ennen merkintä oli 10.2, eli se oli viisi päivää aikaisemmin kuin lisäaineellisessa.
Samoin luomu maito säilyi paremmin kuin tavallinen (ei niin paljon hometta).
Jääkaapissa olleet maidot kaadoimme laseihin ja huomasimme heti, että luomu maidossa oli ohut kalvo, mutta taas tavallinen maito näytti ihan normaalilta. Maistoimme tavallista maitoa ja se maistuikin ihan tavalliselta,
mutta siinä oli kyllä pieni sivumaku. Se kävisi vaikka lettutaikinaan ihan hyvin, muttei ehkä kuitenkaan juotavaksi. Molemmat tomaatit säilyivät melko hyvin. Kotimaisen tomaatin kuori oli vähän rypistynyt ja sisältä näytti normaalilta. Ulkomaisessa tomaatissa kuori oli sileä, mutta päällä oli vähän hometta.
Sisältä se oli myös normaali, se oli myös vähän kypsempi kuin kotimainen. Molemmat tomaatit tuoksuivat ja maistuivat tavallisilta, etenkin tuoksu oli voimakas. Kaikenkaikkiaan vaikka välillä olimme ehkä nykyteknologian takia tutkimuksessa hermoromahduksen partaalla, oli meillä kuitenkin loppujen lopuksi ihan hauskaakin.:) Saimme itsekin tästä tutkimuksesta paljon irti, opimme paljon asioita ja erään henkilön ruokavalio sai muutoksen tämän tutkimuksen kautta. Näillä mennään!
Leivistä lisäaineeton säilyi huomattavasti paremmin, kuin lisäaineellinen.
Havainnoistamme teimme johtopäätöksiä, että lisäaineeton leipä säilyy paremmin,
kuin vastaava ja vastaavissa oloissa säilytetty, lisäaineellinen leipä. Vaikka lisäaineettomassa leivässä parasta ennen merkintä oli 10.2, eli se oli viisi päivää aikaisemmin kuin lisäaineellisessa.
Samoin luomu maito säilyi paremmin kuin tavallinen (ei niin paljon hometta).
Jääkaapissa olleet maidot kaadoimme laseihin ja huomasimme heti, että luomu maidossa oli ohut kalvo, mutta taas tavallinen maito näytti ihan normaalilta. Maistoimme tavallista maitoa ja se maistuikin ihan tavalliselta,
mutta siinä oli kyllä pieni sivumaku. Se kävisi vaikka lettutaikinaan ihan hyvin, muttei ehkä kuitenkaan juotavaksi. Molemmat tomaatit säilyivät melko hyvin. Kotimaisen tomaatin kuori oli vähän rypistynyt ja sisältä näytti normaalilta. Ulkomaisessa tomaatissa kuori oli sileä, mutta päällä oli vähän hometta.
Sisältä se oli myös normaali, se oli myös vähän kypsempi kuin kotimainen. Molemmat tomaatit tuoksuivat ja maistuivat tavallisilta, etenkin tuoksu oli voimakas. Kaikenkaikkiaan vaikka välillä olimme ehkä nykyteknologian takia tutkimuksessa hermoromahduksen partaalla, oli meillä kuitenkin loppujen lopuksi ihan hauskaakin.:) Saimme itsekin tästä tutkimuksesta paljon irti, opimme paljon asioita ja erään henkilön ruokavalio sai muutoksen tämän tutkimuksen kautta. Näillä mennään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti