sunnuntai 13. lokakuuta 2013


Vaahteran lehtien värin vaihtuminen

Tekijät: Melina, Ilhan ja Emma  7B

 

Valitsimme tutkimuksen aiheeksi vaahteran lehtien värin vaihtumisen, koska aihe tuntui kiinnostavalta. Tiesimme ennestään, että lehtien väri vaihtuu, kun ilmasto kylmenee. Päätimme tutkia eriväristen lehtien soluja. Aluksi ajattelimme, että solut ovat erilaisia erivärisissä lehdissä.


Kuva 1. Palat vaahteran lehdistä, joita tutkimme
 Toteutus

Hypoteesin testaamiseksi teimme tutkimuksen. Menettelimme seuraavasti: Kävimme hakemassa ulkoa muutaman punaisen, keltaisen ja vihreän vaahteran lehden. Leikkasimme lehdet ohuiksi suikaleiksi ja katsoimme niitä mikroskoopilla. Emme onnistuneet leikkaamaan riittävän ohuita suikaleita, joten päätimme tehdä asian eri tavalla. Murskasimme keltaisen, vihreän ja punaisen lehden omiin kippoihin ja lisäsimme sinne pieniä kiviä ja viinaa. Murskasimme niitä, kunnes viina värjäytyi lehden väriseksi. Kaadoimme viinat ja pienen määrän vettä lasiastioihin. Laitoimme yhteen purkkiin vain vettä. Laitoimme lasiastioihin koepaperit ja annoimme niiden olla siellä 4 päivää.


Kuva 2.  Murskattujen lehtien värjääma vesi-alkoholiseos purkissa
Tulokset

Päätuloksenamme oli, että erivärisissä lehdissä on erilaisia soluja. Laitoimme paperit vierekkäin pöydälle ja vertasimme niitä toisiinsa. Keltainen näyte epäonnistui, koska paperi luiskahti viinaan, mutta punainen ja vihreä onnistuivat loistavasti. Huomasimme, että vesiraja oli kaikissa papereissa, paitsi keltaisessa samassa kohdassa. Paperissa, jossa oli vain vettä ei ollut vesirajan jälkeen muita viivoja. Punaisessa ja vihreässä viivoja oli useampia. Huomasimme, että ne olivat eri kohdissa ja erivärisiä. Molemmissa näytteissä oli vesirajan jälkeen ruskea kaistale. Punaisessa näytteessä oli muutama punaruskea paksumpi raita, jonka jälkeen raidat olivat kapeampia. Vihreässä oli ensimmäisen raidan jälkeen paksu vaalea kaistale ja useita tummanvihreitä kapeita raitoja. 

Kuva 3. Koetulokset vasemmalta: 1. keltaiset lehdet (näyte pilalla), 2. punaiset lehdet, 3. vihreät lehdet, 4. pelkkä vesi
                             
 Kuva 4. Punaisen ja vihreän  lehden kromatografia näyte, jossa raidat ovat eri väriaineiden molekyylejä
 Johtopäätös

Päättelimme, että eriväriset lehdet ja niiden solut ovat erilaisia. Mikroskoopilla tämä tutkimus ei onnistunut, sen takia käytimme viinaa ja pieniä kiviä solujen murskaamiseen. Saimme tietää ilman mikroskooppiakin, mitä solujen sisällä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti